Hoe feedback verzamelen en evalueren na je evenement?

event overondernemers in zaal publiek authentiek 47

Het organiseren van een evenement is een groot project dat vaak maanden van voorbereiding vergt. Wanneer het grote feest eenmaal voorbij is, kan het verleidelijk zijn om opgelucht adem te halen en de bladzijde om te slaan. Toch is er een cruciale stap die niet overgeslagen mag worden: het verzamelen en evalueren van feedback. Zo verkrijg je waardevolle inzichten om toekomstige evenementen nog beter te maken. In dit artikel leggen we uit hoe je op een effectieve manier feedback kan verzamelen en evalueren na je evenement.

Uw evenement in Zaal Publiek Authentiek? Contacteer ons

Waarom is feedback belangrijk?

Feedback helpt je te begrijpen hoe deelnemers, partners en het team je evenement hebben ervaren. Waar ben je in geslaagd, en wat kan er beter? Dat soort informatie is onmisbaar om je evenement te verbeteren. Bovendien toont het aan je gasten dat je hun mening waardeert, wat bijdraagt aan een positieve ervaring en een grotere kans dat zij in de toekomst terugkeren.

event overondernemers in zaal publiek authentiek 41

Zo verzamel je feedback na een evenement

Het ideale moment om feedback te verzamelen is kort na afloop van het evenement, wanneer de ervaring nog vers in het geheugen zit. Maar hoe pak je dat aan? We bespreken de beste methodes.

1. Online enquêtes

Online enquêtes zijn waarschijnlijk de meest gebruikte methode om feedback te verzamelen. Ze zijn gemakkelijk te verspreiden via e-mail of sociale media en kunnen worden aangepast aan jouw specifieke vragen. Platforms zoals Google Forms, SurveyMonkey en Typeform maken het eenvoudig om enquêtes op te stellen en te verzenden.

Voordelen:

  • Snel en eenvoudig op te stellen.
  • Makkelijk te analyseren dankzij automatische gegevensverzameling.
  • Mogelijkheid om zowel open als gesloten vragen te stellen.

Tips:

  • Hou de enquête kort en krachtig. Beperk je tot de belangrijkste vragen, zodat deelnemers niet afhaken.
  • Stel een mix van meerkeuzevragen en open vragen, zodat je zowel kwantitatieve als kwalitatieve feedback krijgt.
  • Geef een incentive, zoals een kleine prijs of korting op een toekomstig evenement, om de respons te verhogen.

2. Social media

Social media is een krachtig platform voor directe en informele feedback. Mensen delen vaak spontaan hun ervaringen via platforms zoals Facebook, X, LinkedIn en Instagram. Door actief te luisteren en te reageren op die berichten, kan je waardevolle inzichten verkrijgen.

Voordelen:

  • Directe, spontane feedback.
  • Grote mate van interactie met je publiek.

Tips:

  • Monitor je social media-kanalen actief na het evenement. Gebruik hashtags (en deel die ook mee aan de gasten tijdens het evenement) om gerelateerde berichten gemakkelijk te vinden.
  • Reageer op zowel positieve als negatieve opmerkingen. Dit toont je betrokkenheid en professionaliteit.
event overondernemers in zaal publiek authentiek 44

3. Gesprekken met belangrijke stakeholders

Naast deelnemers zijn er vaak ook andere stakeholders die je waardevolle feedback kunnen geven, zoals sponsors, leveranciers en medewerkers. Die groep heeft vaak een andere kijk op het evenement, omdat ze achter de schermen werken of specifieke rollen hebben vervuld.

Bij grote evenementen kan het een goed idee zijn om een evaluatiegesprek of een korte enquête in te plannen specifiek voor die groep. Bespreek de samenwerking, communicatie en tevredenheid over hun rol tijdens het evenement.

4. Evaluatieformulieren ter plaatse

Een andere manier om direct feedback te verzamelen is via evaluatieformulieren die tijdens of direct na het evenement worden ingevuld. Dit werkt goed bij evenementen met een specifieke locatie waar mensen tijd hebben om hun mening op papier te zetten.

Voordelen:

  • Directe feedback tijdens het evenement zelf.
  • Mogelijkheid voor deelnemers om hun indrukken meteen te delen.

Tips:

  • Zorg ervoor dat het formulier eenvoudig is en niet veel tijd kost om in te vullen.
  • Overweeg het toevoegen van QR-codes waarmee mensen direct via hun smartphone een online enquête kunnen invullen.
event overondernemers in zaal publiek authentiek 42

Wat vraag je in een feedbackformulier?

Om nuttige feedback te krijgen, moet je goed nadenken over de vragen die je stelt. Hier zijn enkele suggesties voor vragen die je kunt stellen in je feedbackformulier of enquête:

  1. Hoe zou je het evenement beoordelen op een schaal van 1 tot 10?
  2. Wat vond je het meest geslaagd aan het evenement?
  3. Wat zou je verbeteren aan het evenement?
  4. Was de locatie goed bereikbaar?
  5. Zou je dit evenement aanbevelen aan anderen?
  6. Eventuele aanvullende opmerkingen of suggesties?
event overondernemers in zaal publiek authentiek 48

Feedback evalueren

Het verzamelen van feedback is slechts de eerste stap. Het evalueren en gebruiken van deze feedback is waar de echte waarde ligt.

1. Categoriseer de feedback

Verzamel de antwoorden en categoriseer ze op basis van thema’s zoals logistiek, communicatie, programma-inhoud en klanttevredenheid. Dit helpt je om patronen en veel voorkomende opmerkingen te identificeren.

2. Maak een SWOT-analyse

Een handige manier om feedback te evalueren is door een SWOT-analyse te maken. SWOT staat voor Sterktes, Zwaktes, Kansen en Bedreigingen. Dit helpt je om de belangrijkste verbeterpunten en succesfactoren van je evenement in kaart te brengen.

3. Maak een actieplan

Op basis van de geëvalueerde feedback kun je een actieplan maken. Welke verbeteringen wil je doorvoeren bij toekomstige evenementen? Welke aspecten verdienen meer aandacht? Dit plan zorgt ervoor dat de feedback concreet wordt omgezet in acties.

Publiek Authentiek: jouw evenementenlocatie

Het verzamelen en evalueren van feedback is een essentieel onderdeel van de organisatie van een succesvol evenement. Door gebruik te maken van verschillende methodes zoals online enquêtes, social media en gesprekken met stakeholders, kan je waardevolle inzichten verkrijgen die je evenement naar een hoger niveau tillen.

Op zoek naar een locatie voor jouw evenement? Bij Publiek Authentiek zit je goed. Neem vrijblijvend contact met ons op en we helpen je graag verder.

Zin in een authentieke beleving voor en mét jouw bedrijf?

Contacteer ons